Föreläsningar om träning, hälsa, inhemska baljväxter, vegoföräldrar och livsmedlens miljöpåverkan
10:15 Invigning av Linköping Vego 2015
10:30-11:30 Maria Nordborg
Varför äta mer vegetariskt? Ett vetenskapligt perspektiv på matens miljö- och klimatpåverkan
Maria Nordborg är doktorand inom fysisk resursteori på institutionen för Energi & Miljö på Chalmers tekniska högskola. Hennes forskning handlar om miljöpåverkan från biomassaproduktion (t ex livsmedel), med fokus på pesticider och markanvändning
Presentationen fokuserade på livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan, samt lyfte ett par andra viktiga miljöfrågor, nämligen markanvändning och påverkan på biologisk mångfald. Särskilt köttkonsumtion, och dess miljö- och klimatpåverkan, var i fokus. Slutligen diskuterades frågan om vad som utgör en miljövänlig livsmedelskonsumtion från ett vetenskapligt perspektiv.
———
11:45-12:45 Nina Färdig
Om att vara vegoförälder
Nina Färdig är entreprenör, ägare av butiken Green Laces och grundare av webbsidan Vegoparents. Nina blev förälder för 10 år sedan och lever veganskt tillsammans med sin familj. ”Att välja att bli vegan är ett av mitt livs bästa och roligaste beslut.” På föreläsningen fick vi följa berättelsen om hur det kan vara att uppfostra barn veganskt i ett samhälle där normen är allt annat än just det. Nina var också konferencier under mässan.
———
13:00-14:15 Martin Smedjeback
Workshop om att prata med köttätare
Diskussioner mellan köttätare och vegetarianer kan lätt bli känsliga och leda till
konflikter. Men det måste inte vara så. I denna workshop fick vi genom
rollspel och samtal träna oss i hur vi kan möta varandra respektfullt utan att kompromissa med vem vi är.
Workshopen leddes av Martin Smedjeback, fil kand i psykologi från Lunds
universitet. Martin har hållit ickevåldsworkshops i över tio år och ägnar 2015
helt åt djurrätt (www.ettårfördjuren.se).
———
14:15 Prisutdelning
Vinnarna av utmärkelsen ”Östergötlands bästa café/restaurang” och ”Östergötlands bästa vegodisk” tillkännagavs.
Priset ”Bästa vegodisk i Östergötland 2015” tilldelades City Gross Mantorp.
Priset ”Vegovänligaste Café / Restaurang i Östergötland 2015” tilldelades Rendezvous Kebab på Stora Torget i Linköping.
——–
14:30-15:30 Lars Frölander
Om kost och träning
Simmaren Lars Frölander har deltagit i sex Olympiska spel och har bland annat OS-guld, VM-guld, EM-guld och världsrekord på sin meritlista. Temat för föreläsningen var kost och träning. Under stora delar av sin karriär hade Lars enorma hälsoproblem och drogs med många förkylningar och sjukdagar. När han lade om sin livsstil uppnådde han en revolutionerande förändring som gynnade både hälsan och prestationerna. Lars har idag ett brinnande intresse för kost och hälsa. Idag jobbar Lars med ett projekt för att stödja svensk ungdomssimning.
———
16:00-16:45 Fredrik Fogelberg
Svenska baljväxter – vad kan vi odla och äta?
Agronomie doktor Fredrik Fogelberg är forskare vid JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala. Han arbetar sedan ca 15 år forskning och utveckling om bland annat baljväxter, deras odling och användning. Han beskrev sin egen forskning som handlar om odling och livsmedelutveckling med olika typer av baljväxter som bas. Han gick igenom vilka baljväxter som kan odlas, sortval, användningsområden, vissa nutritionella frågor samt gav en översikt över pågående forskning.