Program 2015

Föreläsningar om träning, hälsa, inhemska baljväxter, vegoföräldrar och livsmedlens miljöpåverkan

 

10:15 Invigning av Linköping Vego 2015

 

MariaNordborg125x175

10:30-11:30 Maria Nordborg

Varför äta mer vegetariskt? Ett vetenskapligt perspektiv på matens miljö- och klimatpåverkan

Maria Nordborg är doktorand inom fysisk resursteori på institutionen för Energi & Miljö på Chalmers tekniska högskola. Hennes forskning handlar om miljöpåverkan från biomassaproduktion (t ex livsmedel), med fokus på pesticider och markanvändning

Presentationen fokuserade på livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan, samt lyfte ett par andra viktiga miljöfrågor, nämligen markanvändning och påverkan på biologisk mångfald. Särskilt köttkonsumtion, och dess miljö- och klimatpåverkan, var i fokus. Slutligen diskuterades frågan om vad som utgör en miljövänlig livsmedelskonsumtion från ett vetenskapligt perspektiv.

———

 

NinaF

11:45-12:45 Nina Färdig

Om att vara vegoförälder

Nina Färdig är entreprenör, ägare av butiken Green Laces och grundare av webbsidan Vegoparents. Nina blev förälder för 10 år sedan och lever veganskt tillsammans med sin familj. ”Att välja att bli vegan är ett av mitt livs bästa och roligaste beslut.” På föreläsningen fick vi följa berättelsen om hur det kan vara att uppfostra barn veganskt i ett samhälle där normen är allt annat än just det. Nina var också konferencier under mässan.

———

 

MartinSmedjeback-Beskuren

13:00-14:15 Martin Smedjeback

Workshop om att prata med köttätare

Diskussioner mellan köttätare och vegetarianer kan lätt bli känsliga och leda till
konflikter. Men det måste inte vara så. I denna workshop fick vi genom
rollspel och samtal träna oss i hur vi kan möta varandra respektfullt utan att kompromissa med vem vi är.

Workshopen leddes av Martin Smedjeback, fil kand i psykologi från Lunds
universitet. Martin har hållit ickevåldsworkshops i över tio år och ägnar 2015
helt åt djurrätt (www.ettårfördjuren.se).

———

 

14:15 Prisutdelning

Vinnarna av utmärkelsen ”Östergötlands bästa café/restaurang” och ”Östergötlands bästa vegodisk” tillkännagavs.

Priset ”Bästa vegodisk i Östergötland 2015” tilldelades City Gross Mantorp.

Priset ”Vegovänligaste Café / Restaurang i Östergötland 2015” tilldelades Rendezvous Kebab på Stora Torget i Linköping.

——–

 

fotor_Arkiv Talarforum Lars Frölander

14:30-15:30 Lars Frölander

Om kost och träning

Simmaren Lars Frölander har deltagit i sex Olympiska spel och har bland annat OS-guld, VM-guld, EM-guld och världsrekord på sin meritlista. Temat för föreläsningen var kost och träning. Under stora delar av sin karriär hade Lars enorma hälsoproblem och drogs med många förkylningar och sjukdagar. När han lade om sin livsstil uppnådde han en revolutionerande förändring som gynnade både hälsan och prestationerna. Lars har idag ett brinnande intresse för kost och hälsa. Idag jobbar Lars med ett projekt för att stödja svensk ungdomssimning.

 ———

 

img_50a26516cb47a

16:00-16:45 Fredrik Fogelberg

Svenska baljväxter – vad kan vi odla och äta?

Agronomie doktor Fredrik Fogelberg är forskare vid JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala. Han arbetar sedan ca 15 år forskning och utveckling om bland annat baljväxter, deras odling och användning. Han beskrev sin egen forskning som handlar om odling och livsmedelutveckling med olika typer av baljväxter som bas. Han gick igenom vilka baljväxter som kan odlas, sortval, användningsområden, vissa nutritionella frågor samt gav en översikt över pågående forskning.