Programmet för Linköping Vego 2014 har nu landat och ser ut som följer (hämta som pdf):
1000: Portarna öppnas
1020-1030: Invigning i föreläsningssalen
1030: BJÖRN GADD föreläser i föreläsningssalen
Vegan – så gör man
Ska jag aldrig mer få äta gräddtårta eller kebabrulle? Hur gör jag om jag är bortbjuden på middag? Är det inte väldigt dyrt att vara vegan? Vad ska jag göra med mitt gamla läderskärp? Mina älskade ostbågar då?
Har du funderat på att bli vegan men känner dig osäker på hur du ska gå tillväga?
Björn Gadd har varit vegan i tio år och går igenom de vanligaste frågorna och fallgroparna, men kanske framförallt de många positiva sakerna som veganism ger. Det är inte svårt att bli vegan, men blir ännu lättare om en förberett sig.
Lyssnarna får självklart möjlighet att ställa frågor under tiden och efter föreläsningen.
Björn Gadd är journalist och foodie. Har gjort veganska webb-tv serien ”Mat i Munnen”, bloggat på Vegankrubb.se samt nyligen tillsammans med sin fru släppt kokboksnovellen ”Comfort Food” i appen ”Veggie Weekend” som ges ut av Filibaba. Bild: Olle Enqvist
1140: HELENA PEDERSEN föreläser i föreläsningssalen
Människa-djurrelationer: En maktanalys
Maktrelationer mellan människor och djur kan ta sig många olika uttryck. Den här presentationen ger en inblick i maktstrategier som animalieproduktionen och dess intressenter är involverade i, och tittar närmare på hur forskningsområdet kritiska djurstudier kan hjälpa oss att utveckla en teoretiskt grundad kritik mot djurproduktionens aktörer och verksamhet.
Helena Pedersen, docent i pedagogik på Stockholms universitet, intresserar sig för relationen mellan människor och andra djur. Ett mycket spännande område som väcker allt större intresse både nationellt och internationellt.
1230-1330: Lunchpaus (tvårätters måltid som kan förköpas eller bokas vid entrén för 110 kr eller enklare lättlunch som kan köpas i kiosken)
1300: Vinnarna av ”bästa vegodisk 2014” respektive ”bästa vegocafé/restaurang 2014” tillkännages i restaurangen.
1330: HELENA RÖCKLINSBERG föreläser i föreläsningssalen
Helena Röcklinsberg, docent i etik och lektor i djuretik vid SLU, undervisar i djuretik för agronomer, veterinärer, etologer och hippologer, och forskar kring bl.a. värderingar kring regelverk för hållande och avel av lantbruksdjur, värderingar inom ekologiskt lantbruk, samt kring etiska aspekter på försöksdjur och relaterade beslutsprocesser, kring fiskodling och fiske och inom livsmedelsetik.
VEGAN ÄR INTE BARA EN FÖRKORTNING AV VEGETARIAN – vilka olika etiska värderingar ligger bakom?
Kommer att handla om vilka etiska värderingar som ligger till grund för en vegansk resp. vegetarisk kost och eller livshållning, och hur det skiljer sig från värderingarna bakom djurskydd och lagstiftning. Åhörarna kommer att få ett antal frågor att fundera över, under föredraget, men syftet är inte att nå fram till ett rätt svar, utan att uppmuntra vars och ens egna funderingar.
1440: SARA ASK OCH LISA BJÄRBO föreläser i föreläsningssalen
Vegomat för hela familjen
Kan småbarn också äta vegetarisk mat? Utan att få näringsbrist på kuppen? Sara Ask, barndietist, och Lisa Bjärbo, författare, är aktuella med kokboken Mera vego – mat för hela familjen. De berättar om arbetet med boken, om sin matlagningsvardag som vegetarianer och småbarnsföräldrar, och delar med sig av praktiska tips för den som vill få hela sin familj att äta mera vego. Hur gör man barnens eviga pannkakor lite matigare? Vad lagar man till den baconälskande morfarn som är på besök? Och behöver man vara nervös för proteinbrist och järnbrist om man utesluter kött ur sin kost?
1550: DAVID STENHOLTZ föreläser i föreläsningssalen
Hälsa, vegokost och träning
Hur stora är hälsofördelarna av fysisk aktivitet, hälsosam kost eller en kombination av båda? Är kosten eller motion viktigast för en hälsosam vikt? Är det någon nackdel att äta helt växtbaserat när man tränar eller kan det vara en fördel? Dessa frågor och fler kommer vi försöka bena ut under denna föreläsning.
David Stenholtz är cancerläkare med mångårigt intresse för kost samt ordförande i föreningen Läkare för framtiden som arbetar med att sprida information om kostens betydelse för hälsa. Som optimalt för hälsa förespråkar de en helt växtbaserad kost.
1700: Portarna stängs
Konferencier PERNILLA BERG:
Nutritionist och medicine doktor i toxikologi. Hon har varit vegan i snart 20 år och älskar att laga mat och träna. Pernilla är författare till Pillans Vegankokbok och driver webshopen och konsultverksamheten Veganlife.se
På fritiden är det barnen och träning som tar mest tid. Just nu ligger fokus mest på terränglopp, ultralopp och bergsmarathon, men inemellan blir det även kortare asfaltslopp och små multisporttävlingar.
Verksamheten genomförs i samverkan med NBV Östergötland